Noodhulp in Malawi

1 apr
0
0
0

Wat leek de oogst dit jaar veelbelovend te worden. De regentijd verliep voorspoedig, de mais groeide goed en er was dankbaarheid bij de mensen. Totdat het van 4 tot en met 8 maart ongelofelijk begon te regenen, als gevolg van een cycloon die vanuit Mozambique naar Malawi kwam. Hierdoor ontstonden ongekende overstromingen, vooral in Zuid-Malawi, waarbij helaas 45 mensen zijn omgekomen, 577 mensen zijn verwond en 15.185 mensen hun huizen moesten verlaten, omdat die niet meer bewoonbaar zijn. In totaal zijn 147.958 huishoudens getroffen.

Het water heeft huizen doen instorten, gewassen weggespoeld alsook voedsel en vee. Wegen en bruggen zijn vernietigd, hoogspanningslijnen zijn getroffen en de toegang van mensen tot schoon en veilig water is aangetast.
Basisscholen zijn voorlopig gesloten, totdat de schoolleiding zeker weet dat de wegen begaanbaar zijn en de sanitaire voorzieningen niet tot de uitbraak van ziektes zullen leiden, zoals cholera.

President Peter Mutharika heeft de noodtoestand uitgeroepen. Families die hun huizen moesten verlaten, hebben tijdelijk onderdak gevonden in scholen en kerken. Maar ze moeten weer terugkeren naar de plaatsen waar ze vandaan komen. Kinderen geven aan dat ze graag terug willen naar school, een veilig onderdak willen hebben en voedsel om te eten.

We hebben een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de ernstige regenval en overstromingen en we willen zo spoedig mogelijk beginnen met het verlenen van noodhulp, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Deze eerste noodhulp wordt gedaan door gelden te werven.

Posted by: Category: Nieuws

Comments are closed

Top